Welke prioriteiten hebben Europarlementsleden voor het komende Europees werkjaar? (2024)

Buitenland Europese Unie

Welke prioriteiten hebben Europarlementsleden voor het komende Europees werkjaar? (1)

AFP or licensors

Morgen geeft de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula vonder Leyen, haar eerste State of theUnion. Daarmeestart ookvoor het Europees Parlement een werkjaar vol uitdagingen. Wij spraken met een Europarlementslid van elke Vlaamse partij over hun prioriteiten en de oplossingen die zij voorstellen voor enkelefelbevochten dossiers.

Sam Taveirne, Emmi Verleyen

Coronaherstelfonds

Met het coronaherstelfonds wil de Europese Unie 750 miljard euro voorzien om de economische schade van de coronacrisis op te vangen. De Unie gaat dat geld lenen op de financiële markten en moet daarom op zoek naar eigen middelen of beter gezegd Europese belastingen om die schulden terug te betalen.

HildeVautmans(OpenVLD), Kris Peeters (CD&V), Petra De Sutter (Groen) en Kathleen Van Brempt (SP.A)zijn alvast voorstander van dat coronafonds enEuropesebelastingen.De Sutter beklemtoont dat het fonds een voordeel biedt aan alle lidstaten van de EU en niet alleen aan de landen die in de problemen zitten. “Ik ben voor eigen inkomsten.Dat is eenheel gezond democratisch principe", klinkt het bij Van Brempt (SP.A). Aangezien we in Europa enorm veel beslissingen nemen en we ook wel wat geld uitgeven, zijn eigen inkomsten volgens haar belangrijk om de solidariteit echt te laten werken.

Afhankelijkvan wiemoetbetalenis MarcBotenga, Europees parlementslid voorPVDA, voor-of tegenstander van Europese belastingen. Het zijnvolgens hemde multinationals die via een opgelegde minimumbelasting voor een groot deel de pot van de Europese belastingen moeten vullen. En niet de burgers.

TomVandendriessche(Vlaams Belang) en Geert Bourgeois (N-VA) vinden daarentegen dat het niet aan de EU is omschulden te maken. Vandendriessche is naar eigen zeggen gekant tegen een Europese superstaat die extra belasting heft. Volgens Bourgeois mag de EU de coronacrisis niet gebruiken om zomaar Europese belastingen in te voeren.

Ik ben voor eigen inkomsten.Dat is eenheel gezond democratisch principe.

Over welke belastingen gaat het dan? VoorstandersVautmans(OpenVLD), Peeters (CD&V), De Sutter (Groen) en Van Brempt (SP.A)willenEuropese belastingen op drie verschillende manieren heffen:

  • eentaks op de winsten van digitale bedrijven (digitaks)
  • een plastictaksen
  • een CO2-importheffing, of het Carbon BorderAdjustmentMechanism.

Via ditlaatstemechanisme zal er een extra taks geheven worden op goederen die de Europese interne markt binnenkomen en nietvoldoen aande Europese klimaatnormen. Zo wordt een gelijk speelveld gecreëerd tussen alle goederen, die binnen of buiten de Europese Unie zijn geproduceerd. Peeters (CD&V) geeft het voorbeeld van het staal van Arcelor Mittal en het goedkopere Chinese staal dat niet aan de Europese klimaatvereisten voldoet.

Inhoudelijk staatVandendriessche(Vlaams Belang) wel achter het idee van eendigitaks, maar deze belastingen moeten volgens hem op nationaal niveau en niet door de EU wordengeheven.OokBourgeois (N-VA)is niet gewonnen voor het idee om Europese belastingen te heffen. Hij is tegen structurele schuldopbouw.De coronacrisis is weleen éénmalige uitzonderlijke omstandigheid waarvoor geld nodig is. "Maar deEU is niet bevoegd om belastingen te heffen. Wij willen dat bij de lidstaten houden", aldus Bourgeois. Johan Van Overtveldt, ook Europarlementslid voor N-VA, vindt Europese belastingen voor enkele domeinen wel nodig.

Maar de EU is niet bevoegd om belastingen te heffen. Wij willen dat bij de lidstaten houden.

(Lees verder onder de video's).

Bekijk hieronder de video van Kris Peeters (CD&V) over het coronaherstelfonds en Europese belastingen.

Welke prioriteiten hebben Europarlementsleden voor het komende Europees werkjaar? (2)

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de video van Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) over het coronaherstelfonds en Europese belastingen.

Welke prioriteiten hebben Europarlementsleden voor het komende Europees werkjaar? (3)

Videospeler inladen...

Rule of law

In het kader van het herstelprogramma ijveren verschillende lidstaten ervoor om de toekenning van fondsen afhankelijk te maken van het respect voor de rechtsstaat. Op die manier wil men landen als Polen en Hongarije, waar de laatste jaren hom*orechten en de onafhankelijkheid van het gerecht onder druk staan, in de pas doen lopen.

Ook de Vlaamse Europarlementsledenzijnover het algemeen gewonnen voor het idee. Volgens Petra De Sutter (Groen) blokkeert Hongaars premier en lid van de Europese Volkspartij Viktor Orban echter elk voorstel in die richting. "Bij de volgende discussies moet er een koppeling zijn tussen de meerjarenbegroting, het herstelfonds en deruleof delaw. Dit pakket moet samen tot een oplossing komen.", benadrukt Peeters (CD&V).

Bij de volgende discussies moet er een koppeling zijn tussen de meerjarenbegroting, het herstelfonds en de rule of law. Dit pakket moet tot een oplossing komen.

TomVandendriessche(Vlaams Belang)enMarcBotenga(PVDA)zijn een stuk minder enthousiast.Vandendriesschevindt dan weer dat België en bij uitbreiding de hele EU eerst in eigen boezem moet kijken.“Het is aan de Polen en de Hongaren zelf om te oordelen hoe zij hun land willen inrichten”, klinkt het bij hem.VolgensBotengais het niet de bedoeling om burgers te laten opdraaien voor de misstappen van hun leiders. Hij pleit dan ook voor gerichtere sancties.

(Lees verder onder de video's).

Bekijkhieronderde video vanPetra De Sutter(Groen) over deruleoflaw.

Welke prioriteiten hebben Europarlementsleden voor het komende Europees werkjaar? (4)

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de video van Marc Botenga (PVDA) over de rule of law.

Welke prioriteiten hebben Europarlementsleden voor het komende Europees werkjaar? (5)

Videospeler inladen...

Green Deal

Een ander belangrijk dossier is de Green Deal, het ambitieuze klimaatplan waarmee de Europese Commissie ernaar streeft om tegen 2050 van Europa het eerstekoolstofneutralecontinent te maken.

Onder de Vlaamse Europarlementsleden zijn de meningen over de Europese klimaatstrategie verdeeld. Volgens Bourgeois (N-VA) is er een schrijnend gebrek aan maatregelen en financiering om de ambitieuze doelstellingen te halen en houdt men onvoldoende rekening met de sociaaleconomische impact van de deal.Vandendriessche(Vlaams Belang) vindt dan weer dat lidstaten zelf hun klimaatbeleid moeten kunnen uitstippelen, los van het Europese niveau.

Volgens Van Brempt (SP.A) biedt de coronacrisis een uitgelezen kans om de economie op een klimaatvriendelijke manier teherlancerenen zo van de Green Deal een succes te maken. Daarom mag er nu volgens haar niet worden geïnvesteerd in klimaatvervuilende sectoren of energiebronnen, zoals koolmijnen. Ook De Sutter (Groen) pleit voor een klimaatvriendelijke heropstart, net als haar collega Vautmans(Open VLD). “We moeten de coronacrisis gebruiken om de meest milieuvriendelijke en vernieuwende technologieën en industrieën te steunen", zegt Vautmans daarover. Ze benadrukt dat dit een grote kans is voor onze economie en tewerkstelling.

We moeten de coronacrisis gebruiken om de meest milieuvriendelijke en vernieuwende technologieën en industrieën te steunen.

Ook Kris Peeters (CD&V) is een grote voorstander van het plan, maar benadrukt dat er nog veel werk op de plank ligt. Tochvertrouwt hij eropdat de Europese Commissieop tijd de nodige beslissingen zal nemen. MarcBotenga(PVDA)vindtdaarentegendat de EUte weinig geld voorzietom de ambitieuze doelstellingen waar te maken: “De Europese Commissie geeft zelf toedat je eigenlijk meer geld nodig hebt." Hij legt uit dat dat de reden is waarom mensen als GretaThunbergenAnunaDe Wever zeggen dat de Europese klimaatweg een maat voor niets is. Wat we nodig hebben zijn massale publieke investeringen, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer.

De Europese Commissie geeft zelf toedat je eigenlijk meer geld nodig hebt.

(Lees verder onder de video).

Bekijk hieronder de video van Kathleen Van Brempt (SP.A) over de Green Deal.

Welke prioriteiten hebben Europarlementsleden voor het komende Europees werkjaar? (6)

Videospeler inladen...

Asiel en migratie

Zoals de brand in het vluchtelingenkamp Moriaop het Griekse eiland Lesbos aantoont,zal de Europese Unie het komende jaar ook hard moeten sleutelen aanhet asiel- en migratiedossier. Deze maand maakt de Europese Commissie haar langverwacht, nieuw migratiepact bekend.

Alle Vlaamse Europarlementsleden lijken het erover eens dat een hervorming nodig is, al verschillen de meningen over hoe die hervorming er precies moet uitzien.HildeVautmans(Open VLD) pleit onder andere voor een efficiëntere aanpak van de mensensmokkel en een versterking van de buitengrenzen, een idee dat wordt gedeeld door haar collega’s Kris Peeters (CD&V), Geert Bourgeois (N-VA) en TomVandendriessche(Vlaams Belang). VolgensVandendriesscheis die strengere grensbewaking nodig om te voorkomen dat er nog nieuwe asielzoekers en vluchtelingen de Unie binnenkomen. “Wij kunnen die tientallen miljoenen mensen dienaar hier willenkomen geen thuis bieden”, klinkt het bij hem.

Kathleen Van Brempt (SP.A) ziet het huidige asiel- en migratiebeleid als de absolute schandvlek van de Europese Unie. Ze pleit dan ook voor een politiek gebaseerd op internationale verdragen en mensenrechten. Ook vraagt Van Brempt aandacht voor de opwarming van het klimaat als oorzaak van huidige en toekomstige vluchtelingenstromen, een bezorgdheid die ze deelt met MarcBotenga(PVDA). Hij pleit bovendien voor een bredere aandacht voor de oorzaken van vluchtelingenstromen, zoals oneerlijke handelsakkoorden en de rol van de EU in bepaalde conflictsituaties.

Wij kunnen die tientallen miljoenen mensen dienaar hier willenkomen geen thuis bieden

Bekijk hieronder de video van Hilde Vautmans (Open VLD) over het asiel- en migratiebeleid.

Welke prioriteiten hebben Europarlementsleden voor het komende Europees werkjaar? (7)

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de video van Geert Bourgeois (N-VA) over het asiel- en migratiebeleid.

Welke prioriteiten hebben Europarlementsleden voor het komende Europees werkjaar? (8)

Videospeler inladen...

Meest gelezen

  1. Hoogstraten Opendeurdag van seksclub in Hoogstraten lokt duizenden nieuwsgierigen: "Het idee voor dit bezoek kwam van mijn schoon... zo 30 jun 18:05
  2. Gent Reuzenwaterlelies plantentuin Gent uitzonderlijk groot door toevallig mestmengsel van stagiair ma 01 jul 12:44
  3. Economie Niet minder, maar net meer uren werken: kan de nieuwe 6 dagenweek in Griekenland naar België overwaaien? ma 01 jul 15:50
  4. Economie Marc Coucke versterkt greep op toeristisch imperium in Durbuy ma 01 jul 15:59
  5. Binnenland Jongetje van 1 jaar verdronken in zwembad in eigen tuin in Zandvoorde ma 01 jul 17:47
  6. Amerika kiest Hooggerechtshof geeft Trump deels gelijk over immuniteit: president is onschendbaar voor daden binnen zijn ambt Update ma 01 jul 21:36
  7. Analyse Hoe Emmanuel Macron Frankrijk in onzekerheid heeft gestort: 5 vragen over parlementsverkiezingen ma 01 jul 12:39
  8. Europa Vergeet de 4 dagenweek, Griekenland voert 6-daagse werkweek in ma 01 jul 07:54
  9. Vlaamse verkiezingen Groen en PVDA steunen vraag Open VLD om stemmen voor Vlaams Parlement in Brussel te hertellen: "Fouten zijn een schan... Update ma 01 jul 15:45
Welke prioriteiten hebben Europarlementsleden voor het komende Europees werkjaar? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 6559

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.